Армира 1 /Афродита/
Узрява в първата деседневка на м. август. Гроздовете са големи, рехави. Зърната са много го леми - 7,5 г., овални с кехлибарено - жълт цвят. Месото е хрупкаво, твърдо, с много приятен вкус, без семки. Добивът на грозде е около 2 тона/дка. Гроздето съдържа 16% захари и 6 г/л киселина. Отличава се с много добра транспортабилност,
отличен търговски вид и вкусови качества.
На сравнителен конкурс между всички безсеменни
десертни сортове в България е класиран на Първо
място с бал 8,5 (по 10 балната система). А при
международно изпитване на безсеменни десертни
сортове в Италия, 1999 г., от 14 безсеменни сорта "Афродита" се класира на първо място с добив от декар - 5000 кг на 3-тата година, при капково напояване. Гроздовете са с калибрирани зърна и почти не се налага манипулирането на гроздето.Сорта е патентован в Италия и в Швейцария. В Египет са създадени над 1000 дка лозя от него.
 
 

Блян


Узрява в първата деседневка на м. август. Гроздовете са много големи - 540 г., рехави, крила-
ти с дълги разклонения. Зърната са много големи - 6 г., продълговати, овални, леко заострени на
върха жълтозелени, с крехка кожица. Месото е плътно с хармоничен вкус, без семка. Добивът
на грозде е 2 тона/дка. Гроздето съдържа 17% захари и 6 г/л киселини. Отличава се с добра транспортабилност и търговски вид. Гроздето е подходящо за прясна консумация, за стафиди и компоти. 

Бриз


Узрява през втората деседневка на м. август.Гроздовете са много големи-600 г.,крилати
полусбити. Зърната са много големи,7-7,5 г., продълговати, слабо издути в средата и заострени
в двата края, жълтозелени,слабо розово след узряването. Месото е хрупкаво с приятен вкус, без
семки. Добивът на грозде е 1,8-2 тона/дка. Гроздето съдържа 18% захари и 5 г/л киселини. Този сорт е един от най-едроплод-ните бели безсеменни десертни сортове лози. Има много добра транспортабилност и търговски вид. Подходящ е за прясна консумация, и за стафиди.


 

Феникс / с мека семка / B - 39/24


Този с мека семка е без аналог в световната селекция. В неговото създаване участва генетична плазма от над 25 десертни сортове на различни еколого-географски групи. Узрява в началото на септември. Зърната са големи 5-6 гр., овални, синьо-черно оцветени.
В меките семки се съдържат много антиоксиданти, които се приемат от човешкия организъм. Гроздето е с отлични вкусови качества. Консумира се заедно с меките семки, които придават специфичен и много приятен аромат на масло от лозови семена. Гроздето на този сорт съдържа 8 пъти повече феноли с антиоксидантна и антирадикалова активност в сравнение със семенните сортове.
Добивът на грозде е 1.5 - 2 тона от декър.

 

  Катя

Узрява в третата деседневка на м. юли. Гроздовете са средно големи - 380 г., овални, цилиндроконични, полусбити. Зърната са много големи - 7,5 - 8,5 г.,овални, кехлибарено до восъчно жълти. Месото е хрупкаво с хармоничен
вкус.Високо добивен, от декар се получават от 2 до 3 тона грозде. Гроздето е подходящо за консумация още при 12% захари и 4 г/л киселини, коегт го прави подходящо за диабетици. Гроздето е транспортабилно и е с привликателен външен вид.

 

 

  Елица
Узрява в първата деседневка на м. август, зрее с около седмица преди "Армира". Гроздовете са средно големи, рехави. Зърната са големи 5 г., овални, жълтозелени до кехлибарено жълти. Месото е хрупкаво, твърдо, с приятен вкус,без семки, рудиментите въобще не се чувстват при ядене. Добивът грозде е от 1,8 до 2 тона/дка. Гроздето съдържа 18% захари и 4 г/л киселини. Отличава се с добра транспортабилност, търговски вид и вкусови качества. Патентован е в Италия. Гроздето е подходящо за прясна консумация, за стафиди и компоти.


  Троя
Узрява в третото деседневие на м. юли. Гроздовете са големи 400 г., крилати, рехави. Зърната са много големи, 6,5 - 7,5 г., овални, тъмночервени, оцветени. Месото е сочно, с хармоничен вкус и превъзходни вкусови качества. Добивът на грозде е 1,5-1,8 тона/дка. Гроздето съдържа 15% захари и 5,5 г/л киселини. Има много добра транспортабилност и отличен външен вид и вкусови качества.
 

Свилена


Узрява в третото деседневие на август. Гроздовете са много големи 640 г, рехави, крилати. Зърната са много големи 8,5-9 г., дълги около 4 см и широки около 2 см, цилиндрични, заострени в основата и върха,жълтозелени до кехлибарено жълти. Месото е сочнос хармоничен вкус. Добивът грозде е от 2 до 3 тона/дка. Гроздето съдържа 17% захари и 5 г/л киселини.Този сорт е един от едроплоднити бели семенни десертни сортове в страната. Отличава с много добра транспортабилност, търговски вид и вкусови качества.

 

Лазур


Узрява през второто деседневие на м. август. Гроздовете са големи, конични, рехави. Зърната са много големи 7,5 г., продълговати, по-тесни в основата и по-широки към върха, жълтозелени до кехлибарено жълти. Консистенцията е месеста, хрупкава с хармоничен вкус и отлични вкусови качества, подобни на сорта "Болгар". Добивът на грозде е - 2 т/дка. Гроздето съдържа 18-19% захари и 5,5 г/л киселини. Има добра транспортабилност, и външен вид. Превъзхожда сорта "Брестовица" с по-добро оплождане на гроздовете, по-висока енергия на захаронатрупване и по-добра устойчивост на оидиум.